Ontdek het kwaliteitsvlees van Livar om te bereiden in je Big Green Egg

Varkensvlees is één van de ingrediënten die je perfect in de Big Green Egg kunt bereiden. Klassiekers als spareribs, pulled pork en langzaam gegaard buikspek zijn niet voor niets razend populair om in deze kamado te maken. Maar daarnaast zijn er nog vele andere varkensvleesgerechten waarbij je EGG voor de finishing touch zorgt. Onze belangrijkste tip? Kies voor varkensvlees van goede kwaliteit, zoals die van het Limburgs Kloostervarken.

Als je een Big Green Egg hebt, dan heb je een kamado van de beste kwaliteit in huis gehaald en wil je ongetwijfeld ook met varkensvlees van de beste kwaliteit werken. Kwaliteitsvlees staat tenslotte voor smaakvol en mals vlees, in combinatie met de Big Green Egg dé basis voor een geslaagd gerecht. Kies als het kan voor vlees van eigen bodem, zoals Livar vlees; een afkorting voor vlees van het Limburgs Kloostervarken. Dit vlees staat bekend om de mooie vetmarmering en de ouderwets lekkere smaak. Het resultaat van een ambachtelijke manier van varkens houden met respect voor het dier.

VLEES MET EEN VERHAAL

Livar vlees is vlees met een verhaal. In 1999 ging varkensboer en oprichter Frans de Rond, samen met een aantal collegaboeren, op zoek naar een manier om op een diervriendelijke manier varkens te houden. Het doel was de dieren een goed leven te bieden met lekkerder vlees als resultaat. Om dit doel te behalen zocht de varkensboer contact met vader-abt, hoofd van Abdij Lilbosch in het Limburgse Echt. De monniken van de abdij hielden al vele jaren varkens en konden wel wat hulp gebruiken bij de afzet van het vlees. De manier van varkens houden zoals dat bij de abdij gebeurde was wat Frans en zijn collega’s voor ogen hadden. Door een samenwerking aan te gaan, hebben de boeren en de monniken in 2000 onder de naam Livar uniek varkensvlees op de markt gebracht.

UITMUNTENDE KWALITEIT

Het succes van Livar liet niet lang op zich wachten. De manier waarop de varkens bij de abdij op een heel natuurlijke manier leven zorgde voor varkensvlees van uitmuntende kwaliteit. Mooi van kleur met een smaakvolle, heldere vetmarmering. Tijdens de bereiding houdt het vlees zijn vocht vast, waardoor het lekker sappig blijft. De monniken van de abdij zijn nog altijd nauw betrokken bij het varkenshouden en maken onderdeel uit van het bedrijf. Inmiddels leven de varkens van Livar ook op diverse externe Limburgse boerderijen, uiteraard wel volledig volgens de richtlijnen van Livar.

HET GEHEIM ACHTER LIVAR

Het geheim achter de smaak en kwaliteit van Livar schuilt niet alleen in de rust en ruimte die de varkens hebben. Het Livarvarken is geen officieel ras, maar een kruising van verschillende rassen met elk bepaalde kenmerken. Hierdoor hebben de varkens een hoge natuurlijke weerstand en een vriendelijk karakter en mede door de manier van leven zijn ze goed bevleesd met een mooie vetmarmering. Omdat de monniken hun varkens van oudsher voeren met graan van eigen land en het voer ook een bepalende factor is voor de smaak en kwaliteit van het vlees, heeft Livar deze traditie in stand gehouden; alle varkens worden gevoerd met regionaal geteelde Limburgse granen.

GELUKKIGE VARKENS MET DE KRUL IN DE STAART

De varkens kunnen ervoor kiezen om hun tijd binnen op het warme stro of buiten door te brengen. Omdat zij alle mogelijkheden hebben, om bijvoorbeeld lekker te wroeten of een modderbad te nemen, hebben Livar varkens een mooie krul in de staart. Bij de reguliere varkensfokkerij wordt deze preventief gecoupeerd, omdat de dieren uit verveling in elkaars staart bijten. Heeft een varken een krul in de staart, dan betekent dit dus dat het blije varkens met voldoende vertier zijn.

Door de ruimte en bewegingsvrijheid die de Livar varkens hebben, verbranden zij meer energie dan varkens die deze ruimte niet hebben. De beweging draagt bij aan een goede verdeling van het vet. En omdat het langer duurt voordat zij het gewenste slachtgewicht hebben bereikt, leven Livarvarkens niet alleen gelukkiger, maar ook langer dan gemiddeld.

VAN VOER TOT BORD

Om de keten, van voer tot bord, in eigen hand te houden worden de varkens na de slacht in het eigen vleesatelier van Livar uitgesneden, geportioneerd, verpakt en eventueel tot vleeswaren verwerkt. Dit zorgt voor een korte keten en het Livarvlees komt op die manier niet in de grote massa terecht. Bovendien ben je er zo ook zeker van dat het verwerken van het vlees met de grootst mogelijke zorg gebeurt. De slagers die het vlees van Livar aanbieden zijn net zo bevlogen met het product bezig als de medewerkers van Livar zelf. Ook zij kiezen voor vlees van varkens waarvan de herkomst bekend is, die met respect zijn behandeld en natuurlijk voor de ouderwets lekkere en volle smaak van het vlees. Vlees met een verhaal dus, waarover jij je gasten weer kunt vertellen terwijl je een heerlijk varkensvleesgerecht in je Big Green Egg maakt.

Kan ik u ergens mee helpen?